مراحل انجام طرح تحقبقات
در یکی دو صفحه اولیه طرح : موضوع تحقیق، نوع تحقیق، نام و نامخانوادگی
محقق، معرفی می شود. در این قسمت به خاطر اهمیت موضوع تحقیق، تأکید می شود
که عنوان تحقیق باید با کوتاه ترین و روشنترین عبارات، بیانگر موضوع اصلی
پژوهش بوده باشد شروع عنوان با کلمات بررسی – مطالعه – مقایسه باشد ،عنوان
تحقیق ترجیحأ از 10 کلمه بیشتر نباشد و باید در بر گیرنده هدف کلی باشد
ازحروف اختصاری استفاده نشود و از نوشتن جزئیات خوداری گردد و در صورت
لزوم، قلمرو جمعیتی و مکانی تحقیق در آن منعکس می شود .
1. بیان مسئله:
محقق در بیان مسئله هدف خویش را بیان میکند ؛ یعنی چه چیزی میخواهد بگوید یا چه چیزی را میجوید. بیان مسئله، ظریفترین، حساسترین و شاید بتوان گفت که مشکلترین بخش از فرآیند تحقیق را تشکیل می دهد. پژوهشگرانی که بر مسئله تحقیق اشراف داشته باشند و بتوانند آن را به خوبی تجزیه و تحلیل کنند، به یقین در انجام پژوهش های کیفی، توفیق بیشتری خواهند داشت. عدم دقت در روشنسازی کامل مسئله تحقیق ، این احتمال را به وجود می آورد که تلاش های پژوهشگر، در مسیر انحرافی بیفتد؛ مثل این که به جای بررسی «علت ها»، به شناسایی «عوامل» بپردازد؛ بی آن که به تفاوت بسیار حساس بین آن دو هدف، توجه شود و یا به جای «انگیزش»، «علاقهمندی» را که می تواند با آن متفاوت باشد، مورد مطالعه قرار دهد.
بیان مسئله تحقیق شامل: تعریف مختصر از موضوع مورد بحث تحقیق و بیان وسعت ،شدت و بار مسئله تحقیق (می بایستی مستند باشد)، ذکر نیازهای مرتبط با مسئله و ابعاد مسئلهآمیز آن، عوامل اقتصادی- اجتماعی مؤثر بر مسئله و پیامدهای حاصل از مشکل و اقداماتی که در حال حاضر برای حل مشکل انجام می شود و تفاوت آن با اقدامات قبلی می پردازد.
بیان مسئله باید کوتاه و مختصر و کامل باشد ، با عنوان تطبیق داشته باشد ، از ارائه جدول و نمودار خودداری شود ، بیان احساسات ، مطالب بدیهی، کلیگویی و تکرار مطلب و همچنین مقدمه چینی برای بیان مسئله لازم نیست و مطالب همراه با منابع ذکر شود.
همچنین محقق از طریق دقت بیشتر و شناسایی کامل مسئله توفیق حاصل می کند تا:
از طریق متمرکز شدن کوششهای مطالعه برمسئله اصلی از هدر دادن وقت جلوگیری می شود. به هر حال بیان مسئله و توضیح آن، با هدف روشن سازی دقیق مشکل اصلی تحقیق و جلوگیری از تداخل مسایل دیگر در آن انجام می پذیرد.
انتخاب یا بیان مساله ( اجتماعی ) قابل تحقیق:
- یک واقعیت اجتماعی دارای دو چهره است. 1- پدیده اجتماعی . 2- مساله اجتماعی
پدیده اجتماعی از لحاظ ریاضی به سمت بی نهایت نیل می کند . با از بین رفتن افراد، از بین نمی روند. اگر در یک جامعه ای هیچ مثالی برای یک پدیده وجود نداشته باشد این به منزله کتمان یا انکار پدیده بودن آن واقعیت نیست. پدیده اجتماعی چه مصداق داشته باشد چه نداشته باشد وجود دارد.
پدیده اجتماعی زمانی قابلیت تحقیق پیدا می کند که تبدیل به مساله اجتماعی شود و هر پدیده ای به صورت بالقوه قابل مطالعه است ولی ما آنهایی را مطالعه می کنیم که به مساله تبدیل شده باشند.
برای انتخاب مساله باید شرایطی را در نظر داشت:
مساله اجتماعی چیزی نیست که مستقل از ذهن وجود داشته باشد و فکر کنیم که دیگران نیز در هر شرایطی که باشند آن را خواهند دید یا آن را احساس خواهند کرد، بلکه مساله اجتماعی چیزی است که ساخته می شود ، ادعایی است که بایستی تلاش کرد تا دیگران آن را باور کنند و تا وقتی آن را باور نکنند هیچ اتفاقی نخواهد افتاد. کما اینکه قرنها بشر در فقر زندگی می کرد لیکن باور نداشت که فقر یک مشکل اساسی است. بنابراین فقر بخشی از واقعیت اجتماعی بود و مساله اجتماعی نبود.
مساله اجتماعی مشکلی نیست که شایع باشد ، بلکه در اذهان عمومی بایستی قابل حل باشد و اداره ای جمعی نیز برای مواجهه با آن وجود داشته باشد و اگر هر یک از این ویژگیها وجود نداشته باشد ، چیزی به نام مساله اجتماعی وجود نخواهد داشت(لوزیک،1383: 11)
ما زمانی واژه مساله اجتماعی را به کار می بریم که نشان دهیم چیزی اشتباه است . این یک ادراک عمومی است. زمانی ما واژه مساله اجتماعی را به کار می بریم که با زحمتی روبه رو شویم. (لوزیک،1383: 23)
دومین نکته در تعریف مسائل اجتماعی، دشواری و جدی بودن مساله است. مساله اجتماعی باید ناظر بر شرایط شایع و گسترده ای باشد، بدین معنا که در برگیرنده و آسیب زننده به تعداد بسیاری از افراد باشد و صرفا مشکل تعداد اندکی از افراد نباشد.
سومین نکته در تعریف مساله اجتماعی آن است که همیشه در تصور مساله اجتماعی یک مقداری دید خوشبینانه وجود دارد. شرایطی مساله اجتماعی نامیده می شود که این تصور درباره آن وجود دارد که می شود و امکان دارد آن را تغییر داد. شرایطی که به نظر ما تحت تاثیر انسانها ایجاد شده و بنابراین به وسیله خود انسانها نیز می شود آن را تغییر داد (لوزیک،1383: 24).
پس مساله اجتماعی به شرایطی اطلاق می شود که غلط ، مشکل زا، شایع و قابل تغییر باشد.
یک مساله خوب مساله ای است که بتوانیم آن را عملی کرد و جنبه فلسفی نداشته باشد.
از آنجایی که تعیین موضوع در کار تحقیق دارای اهمیتی ویژه است برای آن چند ویژگی را قائل
شده ایم:
- بدیع و دارای جهاتی از ابتکار و خلاقیت باشد.
- پاسخی اساسی به نیازهای آنی یا کنجکاویهای بزرگ علمی فراهم آورد.
- از فلسفه اجتماعی بدر آید و تحقیق جامعه شناختی را طلب کند و یا به عبارت دیگر ، قابل بررسی علمی باشد.
- از بدیهیات دور ماند و پاسخی اصیل برای مسائل اساسی جامعه فراهم آورد، تحقیقی که در ان سوالها و یا سوال اساسی امور یا امری بدیهی باشد، مقبول نیست.
- تا آنجا که ممکن است روشن و دور از هر گونه ابهام باشد.
- موضوع هر تحقیق اجتماعی با ید تا انجا که ممکن است محدود گردد . بنابراین ف هر تحقیق اجتماعی ، نیازمند آنست که موضوع دقیق ، مشخص و تا حد امکان محدود داشته باشند( ساروخانی ،1385 : 145- 144 ).
در نهایت در نقل قول از کرلینجر در باب طرح مساله باید گفت که « مسائلی که بصورت سوال مطرح می شوند ، قابلیت تجزیه و تحلیل و تبیین علمی بیشتری دارند. اگر مساله ای را بصورت پرسش مطرح کنیم ، می توانیم فرضیه های جالب تر و علمی تری برای مطالعه آن تهیه کنیم، در مدت کوتاه تری نیز به نتیجه برسیم( نبوی،بی تا : 72).
1-1.محدوده موضوع:
در طرح موضوع مورد مطالعه محدوده موضوع نیز به طور روشن و بوضوح مشخص میشود و این یکی از مسائلی است که بسیار حائز اهمیت است زیرا انجام تحقیقی که محدوده و چهارچوب مشخصی نداشته باشد عملاً امکان پذیر نیست و چنانچه موضوع را بدون در نظر گرفتن جامعه آماری و حد و مرز معینی مورد مطالعه قرار دهیم نتایج بدست آمده اعتبار علمی نخواهد داشت . مثلاً چنانچه ما عنوان کنیم که قصد مطالعه مشتریان نمایندگیهای تهران را داریم موضوع مورد مطالعه ماگسترده و درعین حال بسیار مبهم است زیرا معین نشده است که مطالعه ما در ارتباط با چه ویژگی از جامعه مشتریان است و کدامیک از نمایندگیها یا کدام بخش از نمایندگی را در بر میگیرد و آیا مطالعه ما تنها مربوط به جامعه مشتریان مرد میشود و یا زنان و یا هر دو را در بر میگیرد؟ و ابهامات دیگر از این قبیل…بنابراین مشاهده میشود که ابهامات و سئوالات بیشماری در مورد چنین موضوع مطرح میشود که جواب به تمام آنها از جانب محقق قبل از شروع تحقیق ضرورت کامل دارد .مشخص و محدود کردن دقیق جامعه مورد مطالعه و تعیین چارچوب موضوع, گذشته از آنکه نتایج بدست آمده از تحقیق را قابل قبول و معتبر میسازد , محقق و پرسشگران و سایر افرادی را که در پژوهش شرکت دارند را از سردرگمی و ابهام و تردید رهایی میدهد
1-1. محدوده موضوع
5. تعیین چارچوب نظری تحقیق (پیشینه تحقیق)
1-5. استفاده از تئوری های موجود(نظریه ها)
2 -5. تعریف مفاهیم
7. تعیین جامعه آماری و حجم نمونه:
1-7. مزایای نمونه گیری
2-7. روشهای نمونه گیری
1-8. پرسشنامه
2-8. مصاحبه
3-8. مشاهده
9. تعیین شاخصهای تحقیق ( آزمایشها ، تحقیق پیمایشی،تحقیق میدانی،تحقیق بدون زحمت،تحقیق ارزشیابی)
10. سنجش روایی و پایایی شاخصها
12. تحلیل اطلاعات و گزارش گیری (تجزیه و تحلیل داده ها)
عبارات کلیدی:جامعه ی آماری و ویژگی ها ی مورد بررسی آنها-بیان مسئله برای نیازهای انگیزشی-نمونه مشخصات فردی پرسشنامه پایان نامه-جامعه آماری،نمونه،سرشماری،آماره،پارامتر،متغیر-انجام پروژه های آماری-مشاهده پرسش نامه از پیش آماده شده-حجم جامعه آماری-تحلیل آماری پایان نامه- انجام پایان نامه دانشجویی اماری-انجام تحلیل اماری پایان نامه-نمونه پرسشنامه های مدیریت